sunnuntai 7. helmikuuta 2010

iltavalo

Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Se oli puolustusvoimien valmiuslinnakkeena vuoden 2005 lopulle, jolloin se muutettiin vartiolinnakkeeksi. Utössa on ollut asutusta vuodesta 1540, jolloin luotsitoiminta saaressa Ruotsin kruunun määräyksestä alkoi.

Utö on Suomen vanhin majakkapaikka. Jo 1200-luvulla siellä oli merimerkkinä kivistä ladottu rakennelma ja 1500-luvulla masto, jonka päässä oli tynnyri, jossa pimeän aikana paloi tuli.

Saarta on sijaintinsa vuoksi sanottu Itämeren silmäksi.

Myöhempi Suomen eteläisin majakka, Suomen Leijona, seisoo meren pohjalla keskellä avomerta, 46 km Utöstä lounaaseen. Se valmistui 1987 ja sen valonkorkeus on 22,7 metriä. (Utön majakan valonkorkeus on 39,6 m.) Majakka on tehty teräksestä, paitsi helikopteritaso, joka on betonia ja toimii tärinöitä vaimentavana painona. Majakan voimanlähteenä on tuuligeneraattori ja valotunnuksena valkoinen vilkku 12 sekunnin välein.

Sinivalkoiseksi maalattu majakka kertoo maahan saapuville Suomen aluevesien alkamisesta. Kerrotaan, että nimi Suomen Leijona annettiin vastineeksi Ruotsin Svenska Björnille. Suomen Leijona on Suomen eteläisin rakennelma.

2 kommenttia:

  1. mayo

    Saaressa taivasta on paljon, aivan kuin pohjanmaan lakeuksilla. Kuvauksen suunta on lähteen, kohti auringonlaskua.

    VastaaPoista