sunnuntai 31. tammikuuta 2010

yksiö

pöllö

Tämä vuosi, toisin kuin edellinen, on ollut huono myyrävuosi, mutta kuvassa oleva pöllö ei myyriä jahtaa. Lajinmääritystä en osaa tehdä. Naapurissa, pihalintujen ruokintapaikalla, on helmipöllö odotellut lentävää hiukopalaa jo pari päivää. Suomen Birdlifen järjestämä pihalintujen bongaustapahtuma jatkuu. Kauanko pöllö jaksaa...

vrt alla

pihlaja

lauantai 30. tammikuuta 2010

jäätynyt

- - -
Kun kevätmyrsky käy, jääkuori halkeaa,
taas meri hengittää päin päivää valkeaa,
ja lokkiparvi viistää vetten yli.

Yrjö Jylhä

perjantai 29. tammikuuta 2010

talvipäivän rauhaa

Aina on mukavaa nähdä, miten harmonisesti rakennukset asettuvat toistensa lomaan ilman julkisivulautakunnan määräyksiä.

selkeä hetki





Arto sanoo, että saaressa ei ole koskaan huonoa säätä. Siinä hän on oikeassa. Pari päivää tuuli on piessyt lumituiskulla saarta. Tuulen tuoma lumi ei aina löydä tarttumapintaa: toisaalla on ovet tukkivia kinoksia, mutta toisaalla paljas maa. Aallot ovat rikkoneet jään saaren ympäriltä, mutta yhteysalus kulki eilen kaksi tuntia myöhässä. Juuri nyt on tuulta 8 m/s ja pakkasta 14 astetta, mutta ulkoluodoilla ei sää aina nöyrry sääennustusten mukaan. Toiveikkaana panen blogiin tyynen sään kuvia. Tosin "tyynelläkin säällä" ruoho taipuu. Vanhat kertovat, ettei ole tavatonta, että juhannussalon pystyttäjät ovat sonnustautuneet pilkkihaalareihin.

jään kuorruttamat


Jos luotsiasema lopettaakin toimintansa Itämeren silmässä, ei luotsaus kuitenkaan lopu, vaan saari säilyy luotsien vaihtopaikkana. Näin kertoili muuan luotsi, joka Nötön kohdalla loikkasi luotsikutterista yhteysalukseen.

torstai 28. tammikuuta 2010

Kallenpäivän myrsky

Aallot hiovat ikikalliota. Tuulen nopeus on 14 m/s ja lumimyräkkä miltei tukkii saaren. Pakkasta on 13 astetta, mikä ei tuulen kanssa ole vähän. Vesi on Saaristomerellä puoli metriä alle normaalikorkeuden ja saattaa paikoin laskea lisää voimakkaan itätuulen työntämänä.

maanantai 25. tammikuuta 2010

terassi

Finnpilotin terassi talviasuisena. Kottikärryt ovat maitorattaiden ohella saarelaisten tärkeä apuneuvo.

kulkuneuvot

Hieman modernisoitu malli vanhoista maitorattaista on jalan kulkevan saarelaisen tavallisin tavarankuljetin kotoa satamaan ja takaisin.

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

jäätyvää



Saaren aavanpuoleisen rannan kivet ja kallio ovat saaneet jääkuoren. Sinnikäs pakkanen ja heikko tuuli ovat edesauttaneet meren jäätymistä laivaväylällä siinä määrin, että rannikon pääsaarten tuntumassa yhteysaluksella on jo ongelmia.

aamu

Aamuaurinko punasi saarnipuun. - Viisikymmentä vuotta sitten saarella ei ollut juuri muita puita kuin asukkaiden istuttamat, kertoi 50 vuotta sitten saarelle muuttanut.

Kuvan saarni on istutettu 1800-luvun lopulla.

Kallioisella ja kivikkoisella saarella ei ole paljon kasvupohjaa puustolle. Leppä, pihlaja ja kataja ovat puuston pioneereja.

Pakkasta on saarella nyt 5 astetta ja etelätuulta 4 m/s. Helsingissä paukkuu 21 asteen pakkanen ja jossain on vielä kylmempää.

lauantai 23. tammikuuta 2010

pettävää jäätä



Tänään oli aurinkoinen päivä. Tuuli puhalteli eteläkaakosta vain noin 4 m/s, mikä oli otollista luotojen suojaaman pohjoisrannan jäätymiselle. Pakkasta on viitisen astetta. Jäälle ei toistaiseksi ole menemistä eikä jäästä ole haittaa luotsikuttereille. Saaren eteläpuolella meri on avoin ja lainehtiva taivaanrantaan asti.

Käpytikka koputteli puita ja varpuspöllö jahtasi tiaisia. Pohjoisrannan sulan reunalla köyristeli laulujoutsenpari.

perjantai 22. tammikuuta 2010

jää


Tästäkään vuodesta ei taida tulla jäävuotta, jolleivät säät aivan mahdottomiksi heittäydy. Tänään tuuli puhaltelee navakasti kaakosta ja pakkasta on seitsemän astetta. Etäältä kantautuu aaltojen kohina. Jäistä ei ole saaristossa pelkästään iloa, sillä jää saattaa estää yhteysaluksen pääsyn laituriin, vaikka se kulkisi jäänmurtajan avustamana. Jäätä on tännepäin väylällä vielä Berghamnin jälkeenkin. Se edistää pikkupetojen ja saalisriistan leviämistä saarille. Hufvudstadsbladetissa oli 1959 uutinen: "Hyvälihainen saaliseläin on äskettäin ilmaantunut Jurmoon. Sitä esiintyy melko runsaasti ja se on nimeltään jänis."

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

huurrekuorrutus





Ohessa vielä huurrepäivien kuvia. Kallioille muodostui ikään kuin sokerikuorrutus. Huurre on jo karissut puista ja lunta satanut lisää. On kiinnostavaa seurata, millaiseksi saariston talvi muodostuu, kun nyt pitkästä aikaa on lunta ja vähän jäätäkin. Vesi on edelleen poikkeuksellisen alhaalla, joten yhteisalus ei pysty rantautumaan Jurmoon. Joitakin laulujoutsenia talvehtii saarten liepeillä. PS. Laivan pääsy laituriin ei johdu pelkästään vedenpinnan alhaisuudesta, vaan siitäkin, että aallonmurtajasta on vyörynyt kiviä laivaväylälle.

tiistai 19. tammikuuta 2010

työjuhdat



Luotsikuttereille oli tänä aamuna käyttöä. Luotsaamisella on vuosisataiset perinteet tässäkin saaressa, jonka karikkoista ympäristöä sanotaan laivojen hautausmaaksi. Merenkulun välineistö on parantunut ja luotsitoiminnan lopettamisesta huhuillaan täälläkin, mutta voi käydä huonostikin, jos luotsaus täydentävänä turvallisuusjärjestelmänä loppuu. Luotsikutterit ovat myös saariston asukkaiden turvallisuustekijä vaikkapa sairaustapauksissa. Luotsiasemalla on ensihoitovalmius. Yhteysalus on reitillään neljästä viiteen tuntia, mutta luotsikutteri taittaa matkan luotisuoraan liki tunnissa. Kriisitilanteissa tulee saarelle helikopteri.

maanantai 18. tammikuuta 2010

talvipäivän valo




Saariston talvi on rauhaa kaipaaville otollista aikaa. Aaltojen pauhukin on hiljaisuuden ääni. Kevään edistyminen tuo saarelle lintujen tarkkailijoita, mutta vasta keskikesällä laituripaikat täyttyvät veneistä. Elokuussa ne tyhjenevät koulujen lukukausien alkaessa.

Bombycilla garrulus





Tilhet liikkuvat parvissa ja niitä on saaressa runsaasti. Saaren lintulajisto nousee likelle kolmensadan, mutta enin osa siivekkäistä on tietenkin muuttomatkalaisia. Halvalla kittilasilla ikkunan läpi otetut "lähikuvat" eivät ole hääppöisiä, mutta kyllä niistä linnun tunnistaa. Valituksia kuvien rakeisuudesta ei oteta huomioon.

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

pyykkipoika ja huurrehörhöä






Tuuleton sää jatkuu. Sataa ohuita huurrehitusia. Ylhäällä olevassa kuvasarjassa on saaren suurin irtolohkare, jota nimitetään rakkaudenkiveksi, koska se antoi jonkinlaisen näkösuojan seurusteleville pareille tuolloin perin karulla kalliosaarella. Viime kesänä taideteollisen oppilaitoksen opiskelijat rakensivat sen viereen penkin. Kiven vieressä oleva pömpeli on hylsyistä päätellen toiminut ainakin haulikkomiesten ampumakoppina. Nyt saarella ammuskellaan vain kiikarein ja kameroin.

tiistai 12. tammikuuta 2010

huurrepäivän valo




Saaren kasvusto on matalaa vähäistä runkopuustoa lukuun ottamatta, mutta yhtä kaikki huurre kaunistaa kallioita, matalia katajia ja kesän jäljiltä pystyyn jääneitä ruovikoita, heinätuppaita ja talventörröttäjiä.