sunnuntai 2. toukokuuta 2010

siunaus ja kirous

Tällaista en soisi saaren kallioilla näkeväni. Turismi on sekä siunaus että kirous. Kirouksella tarkoitan lieveilmiöitä, joita turismi tullessaan tuo. Kuva on esimerkkinä jälkimmäisestä. Siunauksella tarkoitan matkailuelinkeinon harjoittamisen mahdollisuutta, silä pieni saari ei paljon taloudellista toimeentuloa suo. "Pidä saaristo siistinä" -taulu vaikuttaisi joidenkin mielestä olevan kehotus ympäristön roskaamiseen. Kahden hengen partiossa olen tänä keväänä kerännyt muutaman jätesäkillisen luontoon nakattua ryönää. Armeijan jäljiltä saarella on jätteidenkäsittelylaitos, mutta sellaistakin, jota ei mielellään katsele. Saarelta on silmää hiveleviä merellisiä näkymiä ja se on mereltä katsottuna kiinnostusta herättävä kylä ja linnake, mutta luonnonvauriot kaipaavat vielä parantavaa kättä ja ja kesäinen saariturismi luontoarvojen ja asuinympäristön kunnioittamista.

3 kommenttia:

  1. O-ou!!!! *heristää sormeaan sottaajille*

    VastaaPoista
  2. Jättäisivät edes ehjiksi, jos ei tyhjää jaksa kantaa. Käsittämätöntä menoa. Onko mukava itsekkään tulla uudestaan lasinsirujen ja muun roskan keskelle. Tai nehän tietysti ajattelevat että kyllä ne joku siivoaa.

    VastaaPoista
  3. onhan se merkillistä, että perille jaksetaan kantaa täytenä, mutta ei takaisin tyhjänä. Pitää kai vain siteerata kirjailijaa, että näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

    VastaaPoista