sunnuntai 29. elokuuta 2010

hyvästi kesä?Eilen iltayöstä paloivat saaristossa muinaistulet. Tulien alkuperäisenä tarkoituksena oli varoittaa saariston asukkaita erinäisistä vaaroista, mutta nykyisin elokuun viimeisellä viikolla poltettavilla tulilla hyvästellään kesä. Kuvan kaltaisessa metallikehikossa pidettiin Utössa pimeän aikaan tulta merkkinä merenkulkijoille nykyisen majakan paikalla. Huvilaelämä on täälläkin hiljentymässä. Veneitä asetellaan jo talviteloille. Tänään naapuri siirsi pihalta riippumaton ja muut kesäkalusteet varastoon odottamaan seuraavaa suvea. Turismi vähenee ja saari rauhoittuu. Joulun- ja uudenvuoden viettoon saapuu jonkin verran vieraita ja lintujen syys- ja kevätmuutot tuovat saarelle joukon innokkaita kiikaroijia. Pääsäisestä alkaen palailevat mantereella talvea paossa olleet vanhat saarelaiset sukupolviensa asuinsijoille. Kuluvana vuonna saarelle on muuttanut vuodeksi ja kahdeksi lapsiperheitä, joten koulun toiminta on jälleen turvattu.

6 kommenttia:

 1. Varmasti kaunista ja ihana tapahtuma kaikkiaan koko rannikkoseudulla. Tosin jossain muodoissaan levinnyt sisämaahankin, ainakin Valkealassa on samantapainen tapahtuma. Siellä mökkirannolle sytytetään tulia ja laiva ristelee järvellä muuten sammutetuin valoin, ainoastaan lyhdyt loistavat. En ole ollut kokemassa tuota, mutta haluaisin.

  VastaaPoista
 2. Hyvästi kesä ja myös Utöö ?

  VastaaPoista
 3. kotee

  Tässä kyllä varaudutaan jälleen saaren syys- ja talvimyräköihin. Rukkasia paikkaillaan, lapasia ja sukkia parsitaan. Kesän aikana kutistunut koivistolainen on venytyksessä, villapaidoista on parsittu koinsyömät, sarkahousuihin istutettu uudet polvi- ja perspaikat, puoli tusinaa raappahousuja ja flanellikerrastoja on tilauksessa ja saavillinen silakoita ja toinen siikoja kohta suolautumassa. Hamsterielämä on jo ovella.

  VastaaPoista
 4. tiitsa

  Valkealassa on jylhät maisemat. Se taitaa olla kesämökkikunta, kuten läheinen Jaala, jonka maisemista erityisesti pidän.

  VastaaPoista
 5. Hauskat kuvausturnajaiset ;-))

  Tuli nä'istä mieleeni kuinka mennessämme toista kertaa Roomaan jätimme kamerat kotia, että kerkeisimme nähdä jotakin! Ja totta, oli oikein leppoisaa.

  hh

  VastaaPoista
 6. hh

  Jonkinlaista turnetta täytyy pitää yllä, ettei vallan jäkälöityisi.

  Viisaasti teitte, kun jätitte kamerat kotia. Sitäkin kokemusta rikkaampina tulitte takaisin.

  VastaaPoista