sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

lisää viimeisiä


2 kommenttia:

 1. Lomalle lähdössä?
  Onko siellä saarella polkupyörälle käyttöä?

  VastaaPoista
 2. aarella on yllättävän paljon polkupyöriä. Niitä jopa ruostuu pihoilla. Noin kilometrin voi säällisesti pyöräillä kylän alueella jokseenkin kunnollista sora- ja mukulakivitietä.

  Monet livahtavat massaturismin jaloista. Ei taida olla talonomistajaa, jolla ei olisi kaupunki- tai muuta asuntoa sydäntalveksi ja keskikesäksi. Onhan se saarielämää, mutta ei saaristolaisuutta. Saaresta ei voi päivittäin käydä muualla töissä eikä saaressa ole monta työpaikkaa. Saarella on alakoulu, mutta lapsiperheet pakkaavat kimpsunsa ja kampsunsa, kun lapsen on mentävä yläkouluun.

  Jurmosta on monta vuotta sitten käyty Helsingissä silakkamarkkinoilla, mutta nyt liotellaan verkkoja vain kotitarpeiksi.

  Utö on virkamiessaari, jossa on metsästetty ja kalastettu vain kotitarpeiksi. Varhaisilla asukkailla, majakanvartijoilla ja luotseilla, oli vuohia, myöhemmillä lehmiä ja armeijalla hevonen, joka pantiin lihoiksi kuusikymmenluvun alulla. Nyt on kesäisin muutama lammas.

  Pääasiallinen kulkupeli Nauvon ja Korppoon ulkosaarissa on mönkijä. Jurmossa on pari autoa, vaikkei ajotietä ole kuin noin puolitoista kilometriä suuntaansa. Utön kaupalla on pieni kuormauto kaupan ja laivalaiturin välille.

  Traktoreitakin saarilla on.

  VastaaPoista