Kallioluodoilla ei näyttäisi olevan lumelle paljon tarttumapintaa, mutta lunta saattaa olla hyvinkin syvälti onkaloissa, joihin sitä kerääntyy. Lähiluotoja on käytetty erityisesti vuohien laiduntamiseen, mutta ruohoa on ollut niin niukalti, että eläimiä on joutunut siirtelemään saarelta toiselle muutaman päivän välein.
Onpas taas komea kuva! Kiitos kun tuot näitä katsottaviksemme!
VastaaPoistaRajallisesti pienellä alueella on omat vaikeutensa, kun kuvailee lähinnä maisemia, kuten minä. Jokin yksityiskohta voisi olla peräisin melkein mistä vain eikä välttämättä kerro saaresta mitään.
VastaaPoistaSiinä ovat talot komealla paikalla. Ja nuo jylhät kallioluodot antavat hieman suojaa pohjoistuulilta. sillä eivätkö nämä talot olekin siinä ikäänkuin pohjoisrannalla. Kahdella kesäisellä käynnilläni tepastelin aika hartaan mielialan vallassa näillä paikoilla.
VastaaPoistaSillä onhan tämä paikka Suomi-maan erikoinen kulma. Kuin tähden sakara.
Useat atalot on rakennettu itä-länsi -suuntaisesti pohjoisrannan puolelle, jossa ne ovat suojassa oikeastaan kaikilta tuulilta. Phjoistuulet kilpistyvät Ormskäriin ja sen takana oleviin luotoihin, joten satamalahti on yleensä vähätuulinen. Idästä etelän kautta länteen tuuli puhaltelee aavalta. Rteläkaakko puskee suurimman aallokon, joka vyöryy etelälahden matalikkolle, jossa käy taukoamaton kohina, kuten kehäykkösellä Helsingissä, mutta luonnon omat äänet eivät häiritse. Saarta on hyvän strategisen sijaintinsa takia nimitetty itämeren silmäksi ja venäläiset linnoittivat sen osana Pietari Suuren linnoitusketjua. Lyhyen venäläiskauden jälkeen Suomen armeija otti linnakesaaren haltuunsa ja omistaa siitä edelleen varsin suuria osia. Muelestäni turismi paisuu kesäisin liiallisuuksiin. Kun kolme alusta purkaa kesäisin lastinsa laitureille, ovat monet asukkaat poissa juhannuksen ja koulujen alkamisen välin. Matkalaiset tulevats sinne vain, koska se on Suomen eteläisin asuttu saari. Vuoteen 2005 saakkaa saarella eivät voineet turistit yöpyä. Jokamiesluokan turistille siellä ei ole juurikaan nähtävää, mutta majoituskapasiteettia riittää. Purjehtijoille ja majakkaihmisille saari on tietysti jonkinlainen kulttipaikka ja lintubongarit ovat laji sinänsä. Sijaintinsa takia saarella on mm. tieteellistä kasvi- ja perhostutkimusta. Lisäksi on luotsitoimintaa ja Suomen toiseksi vanhin sääasema. Luodon historiassa on vain yksi ammattikalastaja.
VastaaPoista