sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

haahkanpoikasten lyhyt elämä

Tässä kuvassa haahkaemot palleroineen uiskentelivat kaikessa rauhassa, mutta parin päivän kuluttua merikotkat ja harmaalokit aloittivat ruokajuhlansa ja nyt ei ole enää saaren vesillä kuin muutama haahkanpoikanen. Saaren pätevimpiin kuuluva lintuharrastaja totesi saalistajien ja saaliiden epäsuhdan olevan liian suuri. Kahtena aiempanakin keväänä kotkat ja harmaalokit ovat tehneet selvää haahkapoikueista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eli kotkien lukumäärää pidetään ihmisen toimesta ylisuurena?? Siis talviruokinnalla.
Vai onko ehkä niin, että sama ihminen on pyydystänyt vähiin kotkien varsinaisen ruuan, isokokoiset kalat?

hh

a-kh kirjoitti...

hh

Voi se niin olla. Viime talvena oli ihan luontaista talviruokintaa kyhmyerien jäädyttyä sulapaikkoihin. Jonkin verran vuonna 1973 aloitettua talviruokintaa jatketaan kai vieläkin. Kotkia on ruokittu lihalla. Tokko ne enää osaavat kalaa pyydystääkään. Merikotka on Suomessa rauhoitettu ja niiden laita taitaa kohta olla kuten joutsenten,joita on jo melkein jokaisessa niemessä, notkelmassa ja saarelmassa, Helsingin Kolera-altaassakin. Sitä en osaa sanoa, olisiko haahkakanta kasvanut liian suureksi joskus takavuosikymmeninä, jolloin Suomen merikotkat elivät sukupuuton partaalla, mutta kyllä harmaalokitkin ovat hyviä harventajia. Kotkilla ei oloe muita luontaisia vihollisia kuin ihminen.

Jonkinlaisen arvion mukaan haahkakanta on ulkosaaristossa hieman vähennyt ja sisäsaaristossa kasvanut.

Suomessa arvioidaan olevan 1500 merikotkayksilöä, koko Itämeren alueella 1500 paria ja koko Euroopassa 3500 paria. Luvut ovat suojelujärjestön, joten ne voivat olla alakanttiin.

Jos tapat merikotkan ja joudut kiikkiin, rapsahtaa sinulle 7 432 euron korvausvaade.