keskiviikko 23. helmikuuta 2011

missä sijaitsee?

Alempana Pia kysyi Utön sijaintia. Havaitsen jossain määrin laiminlyöneeni koko asian, mutta jospa oheisesta kartasta jotain ilmenee. Utö on maamme eteläisin asuttu saari, jota Itämeren silmäksikin on sanottu. Saarella ei ole varsinaista kalastuskulttuuria, mutta sillä on vuosisataiset perinteet luotsien ja majakanvartioiden saarena, jonka venäläiset päättivät liittää osaksi Pietari Suuren merilinnaketta sen sotilaallisesti merkittävän sijaintinsa vuoksi. Linnoitustyöt alkoivat 1914, mutta venäläiset joutuivat lähtemään saarelta jo 1918. Saaren historia linnakkeena ei vieläkään ole lopullisesti ohi. Vaikka sotilashenkilöstö poistui sarelta 2005, on alueella edelleen toimivat valvonta- ja asejärjestelmät sekä johtamisjärjestelmän edellyttämät tilat. Viimeinen majajakkamestari viettää eläpäiviään saarella, kuten myös 1970-luvulla linnakkeen päällikkönä toiminut sotilasmestari. Luotsitoiminta on vähentynyt, mutta edelleen "laivojen hautausmaan" läpi kulkevat alukset tarvitsevat luotsauspalveluja.

5 kommenttia:

 1. Juu ja utöläiset sanovat jurmolaisia rosvoiksi, jotka aikoinaan huijasivat laivoja karille rikastumismielessä ja sama pätee myös toisin päin. Taitaa olla niin, että kaikki ulkosaarelaiset ovat sitä jossain vaiheessa harrastaneet...?

  VastaaPoista
 2. Mari

  Utössa ei ollut vakinaisia asukkaita, kunnes Jurmon tilanomistajat, jotka omistivat Utön, saivat tehtäväkseen luotsata laivoja Utösta. 1700-luvun puolivälille kävivät jurmolaiset Utössa päivystämässä ja luotsaamassa. Vähitellet luotsit ja majakanvartijat siirtyivät vakinaisesti asumaan Utöön. Vuonna 1882 Utösta tuli itsenäinen kylä, mutta asukkaat kokivat Jurmon tämän jälkeenkin pääsaareksi ja vuoteen 1960 asti utölaiset haudattiin Jurmoon isiensä maille. Huijattiin laivoja karille Utössa tai Jurmossa, niin molemmissa saarissa olivat jurmolaiset de fakto asialla.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Sain yllättäen tunnustuksen The gorgeus blogger blogilleni Valikoimista.blogspot.com ja sen myötä tehtäväksi vastata 5 kysymykseen ja jakaa tunnustus edelleen 5:lle upealle blogille. Valitsin Sinun blogisi (ja 4 muuta) sen perusteella, että kaikilla teillä on teknistä taituruutta niin valtavan paljon minua enemmän. Jos otat tunnustuksen vastaan, niin käy hakemassa se blogistani. Sieltä löydät myös vastattavat kysymykset.
  Mukavaa päivänjatkoa!

  VastaaPoista
 4. Ok. Olisihan se pitänyt tietää, että historioitsija-Hotasella on kuin onkin enemmän faktatietoa asioista. Jurmo ainakin oli oikein :-D Mikähän se toinen saari sittenolikaan... Joku nykyveneilysaarista, koska olen tarinan kuullut venereissulla.

  VastaaPoista
 5. Tarinat alkavat elää omaa elämäänsä ja niihin kertyy kaikenlaisia lisukkeita.

  Ulkosaarissa katot ovat ovat kulkeneet enimmäkseen yksien ja samojen sukujen omistuksessa ja niistä pidetään lujasti kiinni, vaikka oltaisiin sitäkin mieltä, että "kyllä täällä käydä voi, mutta ei täällä asumaan pysty".

  Minä en tietenkään asu missään sukutalossa, vaan kotiseutuyhdistyksen Senaattikiinteistöltä ostamassa asumuksessa, joka vapautui armeijan henkilökunnan poistuttua saarelta.

  VastaaPoista