maanantai 10. tammikuuta 2011

venho

Tyypillisesti savolaista esinettä voi olla vaikeaa nimetä, mutta soutuveneistä kaunein on hyvin veistetty savolaisvene. Kuvassa oleva kapine on jotain muuta.

6 kommenttia:

 1. Kun olin lapsi, mökillä oli pelkästään ruuhi. Sen teki vastarannalla asuvat Mastosalon Elias. Ruuhen nimi oli Suomen Joutsen. Se on nyt lahoamassa kahden laituritynnyrin päällä.

  Oikea vene ei oikein sille pikkujärvelle sopisi. Keskisyvyys on vain 1,5 metriä. Syvin kohta 5 metriä. Vaikka se onkin pitkä järvi ja osa pirkkalaisvesistöä, se on auttamatta ja turvenuijakeisarin avustuksella kasvamassa umpeen.

  Maakin nousee.

  VastaaPoista
 2. Yksipuisia ruuhimaisia talouskaluja ovat kaukalot. Ensimmäinen kosketukseni ruuheen sain kirjasta Robinson Crusoe lapsille lyhennettynä, jossa oli kuva Robinsonin ruuhenteosta. Liejupohjainen Tuusulanjärvi on muistini mukaan keskisyvyydeltään puolitoista metriä. Se on kaunis järvi, jonka erityisesti Järvenpää aikoinaan pilasi johtamalla puhdistamattomat jätevedet suoraan siihen. Hankkija puolestaan valutti viljelyksisiltään järveen omat rehoitteensa.
  On se kummallista, miten Vapon tiedottaja kiistää, ettei turpeennostolla ole osaa eikä arpaa järvien pilaantumiseen, vaikka sen näkee sokea Reettakin, jopa minä. Lähinnä tulee mieleeni Reisjärven Pitkäjärvi, jonka vesi ilmeisesti muuttui omia aikojaan ruskeaksi. Reisjärvi puolestaan kuivattiin heinämaaksi. Kerrotaan, että kun järveä kuivattiin, niin aurinkokin pimeni, kun kiisket lensivät Lestille.

  VastaaPoista
 3. Mikäs ministeri se oli se Iiro Viinanen, joka tapauksessa hän nosti metelin oman mökkijärvensä pilaamisesta.

  Isoin syypää kyllä ovat kunnat, jotka voivat lopettaa turvetuotannon koska tahansa. Ihan vain ympäristösihteeri sanoo ei. Meillä sanoi kyllä.

  VastaaPoista
 4. Viinanen oli rahamministeri. Kunta ei sano herkästi ei veromarkoille (vai eurojako ne nyt ovat?)

  VastaaPoista
 5. Joku voisi varmaan laskea kumpi jättää enemmän markkoja - vai eurojako ne ovat - kuntaan, mökkiläiset vai yksi turvenuija. Jolle valtio suo kaikki mahdolliset poistot vielä kaiken lisäksi.

  Ja kuntakin on erityisen höveli.

  Enpä usko että vaikutuksia ynnä kerrannaisvaikutuksia on laskettu. Sen jälkeen kun turvenuija on kuorinut turpeen pois, jää jäljelle pilaantunut vesistö eikä yhtään markkaa. Eikä soita niin paljon ole, että se rikastuttaisi muuten köyhää maaseutua.

  Siks toiseks, tyurve kielletään pian, se on ilmastonmuutosmyrkky.

  VastaaPoista
 6. Muistaakseni EU hyväksyi näkemyksen, että turve on uudistuva luonnonvara. Ei kai meillä muuten soita olisikaan täällä kytösavun aukeilla mailla.

  VastaaPoista