torstai 1. syyskuuta 2011

kulttuuripyhätöt

Eilen otettiin Helsingissä käyttöön vastikään valmistunut Musiikkitalo. Sattumoisin olin samaan aikaan kaupungissa. Kuvasssa näkyy Stadionin torni, Finlandiatalo, Kansallismuseo, Musiikkitalo ja Kiasma. Oopperatalo jää katveeseen. Vielä ovat rakentamatta Töölönlahden tukkeeksi ainakin Almamedian toimitalo ja Helsingin pääkirjasto. Kaupungin rauhallinen siluetti radan suunnalta katsottuna on iäksi mennyt. Musiikkitalon akustiikka voi olla satumainen, mutta slummiutuva Töölönlahden rantama herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Musiikkitalo saattaa olla sisältä uljas, mutta sen ulkoinen habitus on mielestäni raastavan ruma, kuten likeisen Sanomatalonkin. Liikennejärjestelyjen takia on tuhottu melkoinen osa Hakasalmen huvilan tonttia. Kiasma haisee vieläkin silmääni. Eduskuntatalon edusta olisi pitänyt säilyttää hoidettuna aukiona, vaikka välissä onkin Mannerheimintien kiivas liikennevirta.

10 kommenttia:

  1. Kyllä meidän nyt 'kelpaa'.
    Meillä on kaikki - 'kulttuurista'...!
    Toivotaan vain kovaa kulttuurin-kulutusta...

    VastaaPoista
  2. KH, Helsinki on KAUPUNKI!
    Arkkitehtuuri muuttuu, joka kaudella on omansa. Senhän sinä tiedät vaikkei kaikki tyyli sovikkaan omaan tyylitajuun. Makuasioita, kuten niin monet muutkin asia, mm valokuvat =DD

    VastaaPoista
  3. Niinpä! Myös koko näkymä yli Töölönlahden aina Kallion kirkolle on pilattu. Kaupunki ei enää "hengitä", skaalan suurpiirteisyys, persoonallisuus on hävitetty. Harvalla isolla kaupungilla olisi ollut vastaavaa. Sääli.

    Kun hiukan kuvittelee ...
    Mitä kaikkea olisi matalilla pengerryksillä voitu aikaansaada ja vielä niin että maiseman avaruus olisi vain korostunut! Penkereisiin olisi ehkä Keskustakirjastokin, "kansakunnan olohuone" saatu hyvin upotettua. Tai että Musiikkitalo olisi voinut seistä siinä missä rahanahne HS nyt.
    Etc.
    Aina liian myöhään.

    hh

    VastaaPoista
  4. kootee
    hh

    Kupunkiakin voi rakentaa pieteetillä, veli Kootee. Väittäisin, että kaikki ei ole makuasioita ja että makuasioista vasta voikin kiistellä.

    Olen samaa mieltä siitä, että arkkitehtuurissakin on kehityslinjansa. Erityisesti muutos on pilannut maaseudun kirkonkyliä. Esimerkiksi Kamppi ja Itäkeskus eivät asetu ihmisen mittoihin. Jokelan rautatieasema asettuu, mutta se varmaankin puretaan pian.

    Kansallisiin arvoihin liittyvät julkiset rakennukset eivät saisi olla sellaisia, joita katsoessa ei tiedä, onko Helsingissä vai Shanghaissa.

    Kuopion ent. kaavoituspäällikkö puhui osuvasti tyhjän paikan kammosta. Arkkitehtuuria ja ihmistä palvelevia vpoivat olla avoimetkin paikat.

    Hyvän arkkitehtuurin merkitysperusta on ihminen.

    Olen niin kauan tullut rautateitse Helsinkiin, jopa päivittäin, että näen, mitä kurjuutta kaupunkinäkymälle ovat tehneet Sanomatalo ja Kiasma. Nyt on joukkoon liittynyt umpimielinen lasilaatikko Eduskuntatalon edessä.

    VastaaPoista
  5. Kamalaltahan tuo alue näyttää ja kaupunkikuva muuttuu koko ajan rumemmaksi. Kummallista, miten ennen osattiin rakentaa silmiä hiveleviä rakennuksia ja nyt jotain peltipurkkeja tai epäonnistuneita pakkauksia muistuttavia "rakennuksia"? Ei mene jakeluun, ei sitten niin millään...:)

    VastaaPoista
  6. Huonosti menee minullakin jakeluun tällainen, mutta varmaan Kiasman tölkkiosa puolustaa paikkaansa. Jos guggenheim-brändi rantautuu Helsinkiin, on mielenkiintoista nähdä, millainen pömpeli Katajanokalle rakennetaan.

    VastaaPoista
  7. Niinhän se on, että monet meistä, myös minä, tiedetään huomattavasti paremmin miten ja minkälaista pitää kaupunkiin rakentaa.
    Arkkitehtuuri on kyllä myös makuasia, esim Kiasman arkkitehtuurista myös arvostetaan, ei aina arvostella =D

    Jokelan asemaa peruskorjataan kovaa vauhtia, se jää odotustilaksi myöhästelevien junien matkustajille sekä kahvilaksi. Vain tärkein puuttuu...lipun myynti.

    VastaaPoista
  8. Kaupunkisuunnittelu on niin tärkeä asia, että sitä ei pidä jättää pelkästään kaava- ja muiden kunnan arkkitehtien tai muiden suunnittelutahojen varaan. Viime kädessä hankkeet siunaa kunnanvaltuusto, jota kaupungeissa sanotaan kaupunginvaltuustoksi, eli poliittiset päätöksentekijät. Puutteenperällä otin ahkerasti kantaa kaava-asioihin, sillä suunnitelmat ovat kaikkien kuntalaisten nähtävillä ja niistä saa sanoa sanottavansa ja esityksiäkin voi tehdä. Homma vaatii kyllä aivan erityistä paneutumista ja kunnollinen kontaktiverkko ei ole pahitteeksi.
    Minä muistaakseni allekirjoitin kansalaisadressin Jokelan palveluaseman säilyttämisen puolesta, mutta VR on valtio valtiossa ja senkin on lyötävä mynttiä omistajilleen.

    VastaaPoista
  9. Näistä asioista olen kanssasi samaa mieltä.

    VastaaPoista
  10. Löytyihän se yhteinen sävel.

    VastaaPoista